Anasayfa

Seyahat Sırasında İnternet Ne Kadar Tehlikeli Olabilir?

4 years ago
Hasan Civelek

Seyahat sırasında hücresel veri kullanmak çok masraflı olduğundan dolayı havaalanında başlayan ortak Wi-Fi ağlarına bağlanma macerası, mevcutsa uçaktaki Wi-Fi ağına ve daha sonra gidilen ülkede kafe, alışveriş merkezleri veya otel ortak Wi-Fi ağlarına bağlanmakla devam ediyor.

Peki, bu gibi ortak Wi-Fi ağlarının tehlikesi nedir? Bu gibi ortak Wi-Fi Ağlarının en büyük tehlikesi bağlandığınız internetin gözetlenip gözetlenmediğini, gözetleniyorsa kimin tarafından gözetlendiğidir. Kötü niyetli bir bilgisayar korsanı bu tip Wi-Fi ağlarına bağlandığınızda çok kolaylıkla bilgisayarınıza erişebilir ve uygulama parolalarınızı, kredi kartı şifrelerinizi çalabilir veya sistem dosyalarınıza erişerek bilgisayarınıza zarar verebilir.

Unutmayın ki, bağlantınız ve de bilgisayarınız arasında ‘’Man in the Middle’’ olarak adlandırılan saldırı türünde olduğu gibi bir bilgisayar korsanı bağlantınızı ele geçirmiş olabilir. Bu durum sadece ortak ağlar için de geçerli değildir. Evinizin konforunda internete bağlanırken de bu tip saldırılara maruz kalabilirsiniz.

İnternet deneyiminizi güvenli hale getirmek için uygulayabileceğiniz birkaç adım:

  • VPN Programı Kullanın: VPN kullanarak akıllı telefonunuz ya da bilgisayarınız üzerinden kendinize sanal özel bir ağ yaratmış olursunuz. VPN indirerek internet bağlantınızın gizli ve güvende olmasını sağlarsınız. VPN programları internet bağlantınızı herkesin kullandığı internetten tünel protokolüyle ayırır ve kimsenin erişemediği özel sanal bir ağ yaratır. Bu özel sanal ağdan akan veriler şifrelenir ve bu sanal ağ üçüncü bir parti tarafından erişebilse bile içinden akan veriler okunamaz, analiz edilemez.

           VPN programları ile aynı zamanda seyahat ettiğiniz ülke devleti tarafından uygulanan erişim engellerini aşabilirsiniz. Çin’e seyahat ettiğinizi varsayalım. Çin’de Google, Facebook, Youtube, Instagram, Google+, Tumblr, Snapchat ve daha birçok uygulama ve web sitenin erişime engelli olduğunu biliyor musunuz? WhatsApp dahil olmak üzere Facetime, Skype da ülkede yasaklı durumda. VPN programı kullanarak bu tip web sitelere seyahatiniz sırasında ülke erişim engeli uyguluyorsa, erişim sağlayabilirsiniz.

  • HTTPS İnternet Sitelerine Girin: SSL (Güvenli Soket Katmanı) adı verilen sertifikaya sahip olan web sitelerini ziyaret etmeye özen gösterin. İster seyahatiniz sırasında ister evinizden, internette gezinirken ziyaret ettiğiniz web sitelerin HTTPS olmasına dikkat edin. HTTP olan web sitelerinde güvenlik katmanı yoktur ve bu web siteler ile paylaşılan bilgiler şifrelenmemektedir. Bu da web sitesi üzerinde kullandığınız parola dahil olmak üzere veri ve bilgilerinizin üçüncü partiler tarafından direkt olarak ele geçirilmesi demektir. Özellikle finansal işlemlerinizi HTTPS ibaresine sahip web siteler üzerinden gerçekleştirmeye özen gösterin.
  • Finansal işlemlerinizi Ortak Bilgisayarlar Üzerinden Gerçekleştirmeyin: Ortak ağa bağlı olan ortak bilgisayarlar kişisel veri ve bilgi güvenliğiniz için tehlike arz etmektedirler. Bu tip bilgisayarlar, ana bir bilgisayar tarafından izleniyor olabilir. Seyahatiniz sırasında mağdur olmamak için ortak bilgisayarlardan kaçının. Bu bilgisayarlarda virüs olup olmadığını, parolaların kaydedilip kaydedilmediğini, internet aktivitelerinizin izlenip izlenmediğini bilemezsiniz. Özellikle bankacılık işlemleri gibi hassas bilgileri içeren işlemleri bu tip bilgisayarlarda yapmaktan kaçının. Ortak bilgisayar yerine ortak bir ağa bağlanmanız gerektiğinde VPN programını aktifleştirmeyi ve bağlantınızı güvence altına almayı unutmayın.
  • Bilgisayarınızın Dosya Paylaşımını Kapatın: Bilgisayarınızın ağ üzerinden dosya paylaşım özelliğini kapatın. Özellikle ortak ağlara bağlanmak zorunda kaldığınızda bu özelliği devre dışı bırakın çünkü o ortak ağa kimlerin hangi amaçlarla bağlandığını bilemezsiniz.
  • Cihazlarınızda şifre kullanın: Akıllı telefonunuzda ya da dizüstü bilgisayarınızda mutlaka şifre ve parola kullanın. Özellikle seyahat sırasında çalınma ihtimaline karşı cihazlarınızı yalnız bırakmayın. Yalnız bırakmanız gerektiğinde de kesinlikle ekran kilidini devreye sokarak bırakın.

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.